De makers

Bodemboeren is een productie van Joris van der Kamp en Fransjan de Waard, en kwam tot stand dankzij de samenwerking met anderen.

joris_ffm

Joris van der Kamp studeerde in 2008 af als bodemkundige. Voor Soil & More International werkte hij 4 jaar aan compostering en bodemvruchtbaarheid, en aan het doorrekenen van duurzaamheid in voedselketens. In 2012 startte hij samen met zijn vriendin Future Farmers in the Spotlight, een film- en inspiratie-initiatief over en voor toekomstige boeren. Bij het maken van de film Bodemboeren kwamen twee van zijn passies samen: een gezonde levende bodem en film. Hij is verder onder meer actief betrokken bij Forum Synergies, Down2Earth, Toekomstboeren en Future Farmers Movement, en is te volgen via @Jorisvanderkamp.

 

FdW2

Fransjan de Waard werd na zijn studie tropische bosbouw in Wageningen in 1993 actief als sociaal ondernemer. Vanuit zijn bedrijf De Waard Eetbaar Landschap duwt en trekt hij aan de ontwikkeling van hoogdiverse, multifunctionele en meerjarige agro-ecosystemen – als auteur, docent-ontwerper permacultuur en organisator. In 2012 ontving hij een groen lintje voor zijn inzet voor de voedseldemokratie, en in 2014 haalde hij de spraakmakende Amerikaanse boer Joel Salatin voor een toernee door Nederland. Met zijn partner woont hij in de ecologische zelfbouwwijk Aardehuis in Olst. De Waard is onder meer actief in de werkgroep Jaar van de Bodem en het netwerk Down2Earth, hij blogt op Thuis op Aarde en twittert als @Vollegrond.

 

KK portretKlarien Klingen is freelance boerin. Ze werkt op tuinen, in stallen en in weides, op klei en op zand in het midden van het land, en in de winter ook af en toe als bemoeial en regelaar. Ze is breed opgeleid: Universiteit Wageningen en Warmonderhof Dronten, waardoor ze heel wat vragen heeft. Ze runt haar eigen zelfoogsttuin de Groentehof, is betrokken bij Bodem Anders, Down2Earth, Toekomstboeren, Future Farmers Movement, Jaar van de Bodem en BD-jong. Klarien werkt graag aan hoe dan wel, en keek actief en kritisch mee bij het maken van de film.

 

Wouter V

Wouter Verwijlen studeerde audiovisuele vormgeving aan kunstacademie AKV St. Joost en is freelance filmmaker, animator en sound designer bij Karton Films. Naast commercieel opdrachtwerk houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van autonome kunstprojecten, die zich richten op de verschillen tussen de objectieve realiteit en de menselijke ervaring. Zijn vrije tijd besteedt hij het liefst aan het maken van elektronische muziek. Voor Bodemboeren deed hij het gros van het camera- en montagewerk, en de muziek.

 

 

De makers van Bodemboeren zijn bovendien dankbaar voor de bijdragen van Jos Verheul, Renée Zijlstra en Margot de Cleen van Initiatief Bewust Bodemgebruik, en verder van Jan Bokhorst, Lijbert Brussaard, Geert-Jan van der Burgt, Ruud Hendriks, André Jurrius, Egbert Lantinga, Stephan Mantel, Walter Rossing, Kees van Veluw, Louise Vet, Marleen Zanen, en voor de directe en indirecte steun van anderen.

 

logo BBG   logo Karton Films    JVDB S   LOGO_IYS_en_Print S

Comments are closed